Chokladbollar
Det är snart två år sedan jag fick tipset om nyttigare varianter på chokladbollar av en god vän som liksom jag testar nya recept och varianter på mat för försöka ge kroppen bättre bränsle. Jag är av åsikten att vitt socker är farligt. Däremot så ersätter jag fortfarande vitt socker mot andra typer av naturligt socker. I de här fallet är chokladbollarna exempelvis baserade på dadlar vilket är otroligt sött och det är möjligt att jag i framtiden kommer att resonerna annorlunda även kring dadlarna... men då blir det inga chokladbollar så som jag ser det :-).
Mina barn älskar dessa chokladbollar och de används flitigt som efterrätt eller mellanmål. Eftersom de är härligt mättande passar de toppen inför eller efter träning och är bra att ha i väska när barnen börjar ropa efter korv, glass eller smörgås som de råkar få syn på i affärer eller på stan.
Förutom dadlar, som sötar, så baseras chokladbollarna också på kokosfett. Kokosfettet är fantastiskt nyttigt och mättande. Jag använder mig av kokosfett där kokossmaken fortfarande är kvar men skulle man inte gilla kokossmaken så finns det smaklöst kokosfett att köpa.
Förutom dadlarna och kokosfettet går det att variera övriga ingredienser otroligt mycket. Eftersom jag gjort chokladbollarna så många gånger så använder jag mig inte av något recept utan ser på konsistens och smak om de är dugliga eller inte. Men i princip så ser ett vanligt recpet ut så här:
250g dadlar (byt delvis mot aprikoser eller tranbär för annan smak. Dock uppskattar inte mina barn det lika mycket)
2-3 dl havregryn (byt helt eller delvis mot nötter och/eller kokosflingor)
1 dl cashewnötter
1/2 dl kokosfett
2 tsk vanlijpulver
1 kryddmått salt
1 dl kakao
lite vatten så att konsistensen tillåter dig att rulla små bollar
Samtliga ingredienser mixas i en matberedare tills dadlarna och nötterna inte är i bitar längre. Tillsätt vattnet sist tills du ser att det går att rulla små bollar. Eftersom mina barn hade en fas för något år sedan där kokosflingor på chokladbollarna var oacceptabelt så gör jag alltid utan.Troligtvis skulle de inte motsäga sig det längre men det är otroligt skönt att slippa dammsuga kokosflingor i bilen och i soffan så jag har fortsatt med det.
Ibland gör jag lakritsbollar av samma grund och tillsätter lakritspulver och/eller carobpulver. Det är också riktigt gott, i alla fall för de vuxna i familjen.
Testa dig fram! Kanske går det att addera något annat nyttigt som försvinner i de andra smakerna som barnen eller du själv annars inte skulle vilja äta.
I övrigt har jag ofta i chiafrön, hampafrön eller andra typer av nötter. Vid något tillfälle har jag även haft i frusna hallon och det har också blivit jättegott. Någon matsked kaffe har också gjort susen minns jag.
/C
Gjorde mina första chkladbollar med detta recept idag. Super gott! :D