Socker
Socker. Socker. Socker. Jag vill bara lite kort och helt enkelt skriva några rader om detta livsnödvändiga, beroendeframkallande ämne. Jag ska försöka att inte hissa stora varningsflaggan eller slå på stora trumman utan bara låta dig följa med i några enkla tankebanor kring socker. Till en början. Socker är helt och hållet livsviktigt för din kropps överlevnad. Utan socker så kan vi inte leva. Hjärnan behöver glukos och ett ständigt inflöde av detsamma. Därför är det naturligtvis inte konstigt att socker smakar bra i munnen. Socker finns i mycket av det vi äter idag men framför allt säd, frukt och grönsaker. Att bara äta socker genom dessa ämnen ger oss mer än tillräckligt med socker för att kroppen ska klara sig. Lägg där till alkohol, sötsaker, fikabröd, godis så inser vi att kroppen får i sig mer än vad den behöver. Om vi dessutom, utöver det, lägger till allt det dolda sockret som finns i färdigmat, restaurangmat och halvfabrikat så kan vi konstatera att kroppen får i sig många, många gånger mer socker än vad som kroppen egentligen behöver. Utmaningen med socker är att det är ett farligt ämne för kroppen att överdosera. Socker anses vara en stor del av orsakerna bakom de flesta sjukdomar som vi idag får. På kort sikt är biverkningarna bland annat trötthet, humörsvängningar och en allmän nedsättning av immunförsvaret. Dessutom så är socker starkt beroendeframkallande. Precis på samma sätt som alkohol och droger. Men trots det finns det i alla livsmedelsaffärer över hela världen. Mycket forskning pekar också mot att cancerceller livnär sig på socker och växer snabbare vid hög sockerkonsumtion. Den matkultur vi idag lever i består till en hisnande stor det av socker. Kalas, firandes, tillställningar, mellanmål, lunch, frukost och middagar innehåller socker! Vem har dessutom aldrig sagt ”Jag är sugen på något gott” och knappast menat en bit broccoli. Det här suget är inte medfött. Det är skapat av en drog som kallas socker. Olika människor är också olika känsliga för socker precis och precis som vid alkohol och andra droger responderar olika människor på olika sätt vid samma intag. Visst känns det provocerande att kalla socker för en drog? Det tycker jag också. Men det är dags att alla människor får möjligheten att lära sig mer om socker och hur vi ska hantera sockret i vår mat. Det är viktigt för framtida generationer att företag som lever på att sälja sockerstinna produkter får ge plats, eller ändra sin produktion, till förmån för företag som kan producera mat som gör våra kroppar friska. Så tycker jag.
/C