Lingonsylt på minuten

 
Häromdagen åt vi köttbullar och potatis till middag. Det skall erkännas att det inte är en favoriträtt hos mig eftersom jag inte tror att måltiden är perfekt sammansatt ur ett näringsperspektiv men barnen tycker om det samtidigt som det går snabbt och lätt att göra. Eftersom jag numera ser ketchup som en stor sockerbov som slagit klorna i mina barn och bosatt sig i mitt kylskåp så försöker jag bjuda på andra alternativ när maträtten inbjuder till det. Och vad kan väl passa bättre till köttbullar och potatis än just lingonsylt?!
 
Under tiden potatisen kokar och köttbullarna steker klart i ugnen så slänger jag ner ett halvt paket frysta lingon och 1-2 matskedar råsocker i en kastrull. Jag rör lite i lingonen så att det inte bränns men så fort det börjar bubbla lite så tar jag bort lingonen och häller av från kastrullen och låter det svalna lite. 
 
Det skall erkännas att just den här lingonsylten är på tok för syrlig för mina barn men de är inte förtjusta i köpt lingonsylt heller så i det här fallet vill de inte ens smaka. Ketchupen stod lockande i kylskåpet och kom fram på bordet utan att jag behövde lyfta ett finger. (Måste komma på ett ketchup-alternativ!!!)
 
Ett förslag kan ju vara att öka på mängden socker för att vänja barnen, eller dig själv om du är van vid sötare smaker, och sedan trappa ner för varje gång du gör sylten. Lingon innehåller också naturligt konserveringsmedel så sylten har faktiskt bättre hållbarhet i kylskåp än om du gör samma typ av sylt på andra bär (vilket säkert går precis lika bra!!!)
 
Middagen i korthet:
 
- Potatis
- Köttfärs - mixad med ägg, havregryn, salt och peppar. Rullad i lagom rullar (ha blöta händer när du rullar!). Stek i smör för att få en fin yta och släng in i ugnen på 225 grader för att få dem genomstekta.
- Massor av grönsaker av olika slag ex broccoli, morötter eller an vanlig grön sallad.
- Lingonsylt.
(- Ketchup.... Tyvärr! :-( )
 
/C