Chiapudding till frukost

 Testar för tillfället lite olika varianter på Chiapudding. Chiapudding tycker jag verkar vara ett toppenbra alternativ för slippa både gluten och laktos till frukost. Jag känner mig stark, pigg och utan sug efter smörgåsar och magen reagerar ingenting efteråt. Chiapudding rekommenderas därför varmt till dig som vill pröva att byta ut yoghurten (laktos) eller gröt (gluten) till något nyttigare och än mer hälsosamt. Mitt bästa råd är att experimentera sig fram. Det måste finnas oändligt många varianter på chiapudding och jag har precis börjat testa lite olika. 
 
Basen är dock att någon form av vegetabilisk mjölk och chiafrön blandas i en skål och får stå minst 15 minuter eller över natten.  Mjölken går göra i många olika former. Första gången jag gjorde chiapudding gjorde jag det på kokosmjölk och chiafrön. Läste på en blogg där skribenten lovordade det till tusen! Men hjälp vad jag mådde illa efter ett tag! Magen blev glad och reagerade inte alls men jag tyckte att kokosmjölken bara blev för mycket. Jag tror att det skulle vara lagom att ha i några matskedar eller maximalt en halv deciliter kokosmjölk så skulle jag nog tyckt att det var gott.
 
Nybörjartipset är att ta 2dl nötter av valfritt slag (exempelvis cashewnötter, hasselnötter eller mandlar) mixa tillsammans med 8dl vatten i en mixer. För att få en ren mjölk så ska man sila bort nötresterna och ha kvar den vita mjölken men det gör inte jag till chiapuddingen. Jag tänker att det bara är gott med nötrester. Jag tror att hållbarheten på mjölken är ca 3 dagar men det är bara att lukta och smaka som vanligt.
 
Blanda sedan 2 dl av mjölken och 3 msk chiafrön och ställ i kylskåpet. Blandningen kommer att stelna till lite och sedan är det bara att toppa med lite olika goda ingredienser för en härlig start på dagen. Nu på morgonen så hade jag exempelvis äppelbitar, frysta hallon, pumpakärnor och kanel och det smakade fantastiskt!  Andra tips på toppingar jag kan tänka mig är kiwi, blåbär, kokos, torkade tranbär eller aprikoser, mullbär eller kakaonibs. Man får testa sig fram helt enkelt! Jag har bara börjat mina experiment än så länge! :-)